"Przewozy Artykułów Żywnościowych" to praktyczny przewodnik dla osób zajmujących się transportem żywności. Książka zawiera szczegółowe informacje o przepisach prawnych, systemach bezpieczeństwa, technologiach utrwalania żywności oraz zasadach załadunku i mocowania ładunków. Omawia również transport artykułów szybko psujących się i szczególne wymagania dla różnych rodzajów żywności. Niezbędna lektura dla logistyków, przewoźników i kierowców.
Dostępność:
Duża dostępność
99
szt.
Cena:49.00
szt.
Zamówienie telefoniczne: 797 275 264
Dostępność i dostawa
Wysyłka w ciągu: zamów do 14:00 wyślemy dzisiaj! (pon-pt)
Cena przesyłki:
3.99
Odbiór osobisty (KASA WORD POZNAŃ)0
Automat paczkowy/punkt DPD Pickup3.99
Orlen Paczka9.99
Paczkomat InPost11.99
Poczta Polska punkt odbioru11.99
DPD Kurier14.99
Inpost Kurier15.99
Pocztex Kurier15.99
DPD Kurier - Pobranie16.99
InPost Kurier Pobranie17.99
Pocztex Kurier Pobranie19.49
Więcej o produkcie
Liczba stron:
168
Rok wydania:
2022
Oprawa:
Miękka
Format:
B5
Kod kreskowy:
ISBN:
9788396191175
EAN:
Przewozy Artykułów Żywnościowych
Książka "Przewozy Artykułów Żywnościowych" to kompleksowe kompendium wiedzy dla wszystkich zajmujących się transportem żywności. Publikacja omawia przepisy, normy i dokumentację wymaganą w przewozie żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń i systemów bezpieczeństwa.
Zawiera szczegółowe informacje dotyczące technologii produkcji i utrwalania żywności oraz zasad załadunku i mocowania opakowań w pojazdach transportowych. Porusza również istotne kwestie związane z przewozem żywności szybko psującej się zgodnie z międzynarodowymi regulacjami.
W spisie treści znajdziesz m.in.:
Definicje prawne i normy dotyczące żywności.
Technologie utrwalania żywności i ich zastosowanie.
Systemy bezpieczeństwa i jakości w produkcji oraz transporcie żywności (HACCP, ISO 9000, TQM).
Zasady transportu żywności szybko psującej się, wymagania dla pojazdów, obowiązki kierowcy i przewoźnika.
Szczegółowe zasady przewozu różnych rodzajów żywności (mleko, mięso, ryby, owoce i warzywa).
Prawidłowy załadunek żywności oraz dokumentację przewozową.
Ta publikacja to nieocenione źródło wiedzy dla logistyków, przewoźników, kierowców oraz każdego, kto chce realizować transport żywności w sposób bezpieczny, zgodny z prawem i najwyższymi standardami jakości.
Parametry:
Liczba stron:
168
Rok wydania:
2022
Oprawa:
Miękka
Format:
B5
Spis treści
INFORMACJE WSTĘPNE – s. 7
Co to jest żywność? – s. 7
Znaczenie żywności – s. 7
Podstawa prawna – s. 8
Rozporządzenie (WE) nr 178/2002- s. 8
Rozporządzenie (WE) nr 852/2004- s. 11
Rozporządzenie (WE) nr 853/2004- s. 12
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia- s. 14
Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego- s. 15
Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius)- s. 16
Definicje – s. 18
ZAGROŻENIA DLA ŻYWNOŚCI – s. 20
Zagrożenia fizyczne – s. 20
Zagrożenia chemiczne – s. 21
Zagrożenia biologiczne – s. 22
Zagrożenia genetyczne – s. 25
TECHNOLOGIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI – s. 26
Żywność konwencjonalna – s. 26
Regionalna żywność tradycyjna – s. 27
Żywność ekologiczna – s. 28
Nowa żywność – s. 33
Żywność z krajów pozaunijnych (z krajów trzecich) – s. 34
Żywność modyfikowana genetycznie (transgeniczna) – s. 35
Żywność z klonowania zwierząt – s. 40
Substytuty mięsa – s. 41
Żywność z komórek lub hodowli tkanek zwierząt, roślin, mikroorganizmów, alg i grzybów (żywność in vitro) – s. 42
Mięso in vitro – s. 42
Rośliny in vitro – s. 43
Białka z pojedynczych komórek – s. 44
Hydroponiczna uprawa roślin – s. 45
Żywność dedykowana – s. 46
Żywność funkcjonalna – s. 46
Żywność wygodna – s. 48
Dietetyczne środki spożywcze – s. 49
TECHNOLOGIE UTRWALANIA ŻYWNOŚCI – s. 50
Fizyczne metody utrwalania żywności – s. 52
Utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur – s. 52
Utrwalanie żywności za pomocą wysokich temperatur – s. 55
Utrwalanie żywności za pomocą jej odwodnienia – s. 57
Osm aktywne metody utrwalania żywności – s. 60
Chemiczne metody utrwalania żywności – s. 61
Biologiczne metody utrwalania żywności – s. 63
Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności – s. 64
Mieszane metody utrwalania żywności – s. 65
Homogenizacja żywności – s. 65
SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI – s. 66
Nadzór wewnętrzny nad bezpieczeństwem żywności – s. 66
System GAP (Dobra Praktyka Rolnicza) – s. 68
System GHP (Dobra praktyka higieniczna) – s. 69
System GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) – s. 73
System HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli) – s. 77
Nadzór zewnętrzny nad produkcją żywności – s. 79
Audyty zewnętrzne – s. 80
Kontrole państwowe – s. 81
SYSTEMY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI – s. 83
Bezpieczeństwo a systemy jakości żywności – s. 84
System QACP (System Punktów Kontrolnych Zagwarantowania Jakości) – s. 84
System jakości ISO 9000 – 9004 – s. 85
System TQM (Kompleksowe Zarządzanie Jakością) – s. 90
Chronione systemy jakości – s. 98
Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) – s. 100
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) – s. 101
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – s. 102
Polskie systemy jakości – s. 103
Kontrola jakości – s. 105
Audyty zewnętrzne – s. 105
Kontrole państwowe – s. 106
TRANSPORT ŻYWNOŚCI SZYBKO PSUJĄCEJ SIĘ – s. 111
Podstawa prawna – s. 111
Konwencja ATP – s. 112
Przewozy żywności w kontrolowanej temperaturze – s. 113
Wymagania dotyczące pojazdów – s. 115
Rodzaje pojazdów do przewozu żywności – s. 115
Urządzenia zapewniające wymaganą temperaturę w pojazdach – s. 120
Kontrole okresowe pojazdów – s. 126
Obowiązki przewoźnika – s. 127
Obowiązki kierowcy – s. 129
Organizacja transportu żywności – s. 129
Przygotowanie pojazdu – s. 130
Opakowania transportowe żywności – s. 131
Załadunek żywności – s. 131
Przewóz żywności – s. 132
Rozładunek pojazdu i zakończenie zadania przewozowego – s. 134
Podsumowanie obowiązków kierowcy i przewoźnika w przewozie – s. 134
Dezynfekcja pojazdu – s. 136
Kontrole stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego – s. 140
ZASADY PRZEWOZU WYBRANYCH RODZAJÓW ŻYWNOŚCI – s. 141
Przewozy w opakowaniach jednostkowych i zbiorczych – s. 141
Przewozy luzem żywności sypkiej i suchej – s. 142
Przewozy pieczywa – s. 142
Przewozy mleka i produktów mlecznych – s. 143
Przewozy mięsa surowego – s. 143
Przewozy wyrobów garmażeryjnych – s. 145
Przewóz koncentratów spożywczych – s. 145
Przewozy napojów – s. 146
Przewozy ryb – s. 146
Przewozy jaj – s. 148
Przewozy owoców i warzyw – s. 148
PRAWIDŁOWY ZAŁADUNEK ŻYWNOŚCI W TRANSPORCIE – s. 151
Rozmieszczanie i mocowanie ładunków stałych w pojeździe – s. 151
Odpowiedzialność uczestników przewozu za załadunek pojazdu – s. 151
Ograniczenia w ładowaniu pojazdów – s. 152
Środek ciężkości ładunku i plan ładowania – s. 154
Sposoby mocowania ładunków – s. 157
Zasady bezpiecznego transportu ładunków płynnych cysternami – s. 160
Zasady bezpiecznego transportu ładunków wiszących – s. 162
DOKUMENTACJA PRZEWOZOWA – s. 163
BIBLIOGRAFIA – s. 165
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.