Książka Przewozy artykułów żywnościowych
"Przewozy Artykułów Żywnościowych" to praktyczny przewodnik dla osób zajmujących się transportem żywności. Książka zawiera szczegółowe informacje o przepisach prawnych, systemach bezpieczeństwa, technologiach utrwalania żywności oraz zasadach załadunku i mocowania ładunków. Omawia również transport artykułów szybko psujących się i szczególne wymagania dla różnych rodzajów żywności. Niezbędna lektura dla logistyków, przewoźników i kierowców.
Przewozy Artykułów Żywnościowych
Książka "Przewozy Artykułów Żywnościowych" to kompleksowe kompendium wiedzy dla wszystkich zajmujących się transportem żywności. Publikacja omawia przepisy, normy i dokumentację wymaganą w przewozie żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń i systemów bezpieczeństwa.
Zawiera szczegółowe informacje dotyczące technologii produkcji i utrwalania żywności oraz zasad załadunku i mocowania opakowań w pojazdach transportowych. Porusza również istotne kwestie związane z przewozem żywności szybko psującej się zgodnie z międzynarodowymi regulacjami.
W spisie treści znajdziesz m.in.:
-
Definicje prawne i normy dotyczące żywności.
-
Technologie utrwalania żywności i ich zastosowanie.
-
Systemy bezpieczeństwa i jakości w produkcji oraz transporcie żywności (HACCP, ISO 9000, TQM).
-
Zasady transportu żywności szybko psującej się, wymagania dla pojazdów, obowiązki kierowcy i przewoźnika.
-
Szczegółowe zasady przewozu różnych rodzajów żywności (mleko, mięso, ryby, owoce i warzywa).
-
Prawidłowy załadunek żywności oraz dokumentację przewozową.
Ta publikacja to nieocenione źródło wiedzy dla logistyków, przewoźników, kierowców oraz każdego, kto chce realizować transport żywności w sposób bezpieczny, zgodny z prawem i najwyższymi standardami jakości.
Spis treści
INFORMACJE WSTĘPNE – s. 7
- Co to jest żywność? – s. 7
- Znaczenie żywności – s. 7
- Podstawa prawna – s. 8
- Rozporządzenie (WE) nr 178/2002- s. 8
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004- s. 11
- Rozporządzenie (WE) nr 853/2004- s. 12
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia- s. 14
- Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego- s. 15
- Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius)- s. 16
- Definicje – s. 18
ZAGROŻENIA DLA ŻYWNOŚCI – s. 20
- Zagrożenia fizyczne – s. 20
- Zagrożenia chemiczne – s. 21
- Zagrożenia biologiczne – s. 22
- Zagrożenia genetyczne – s. 25
TECHNOLOGIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI – s. 26
- Żywność konwencjonalna – s. 26
- Regionalna żywność tradycyjna – s. 27
- Żywność ekologiczna – s. 28
- Nowa żywność – s. 33
- Żywność z krajów pozaunijnych (z krajów trzecich) – s. 34
- Żywność modyfikowana genetycznie (transgeniczna) – s. 35
- Żywność z klonowania zwierząt – s. 40
- Substytuty mięsa – s. 41
- Żywność z komórek lub hodowli tkanek zwierząt, roślin, mikroorganizmów, alg i grzybów (żywność in vitro) – s. 42
- Mięso in vitro – s. 42
- Rośliny in vitro – s. 43
- Białka z pojedynczych komórek – s. 44
- Hydroponiczna uprawa roślin – s. 45
- Żywność dedykowana – s. 46
- Żywność funkcjonalna – s. 46
- Żywność wygodna – s. 48
- Dietetyczne środki spożywcze – s. 49
TECHNOLOGIE UTRWALANIA ŻYWNOŚCI – s. 50
- Fizyczne metody utrwalania żywności – s. 52
- Utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur – s. 52
- Utrwalanie żywności za pomocą wysokich temperatur – s. 55
- Utrwalanie żywności za pomocą jej odwodnienia – s. 57
- Osm aktywne metody utrwalania żywności – s. 60
- Chemiczne metody utrwalania żywności – s. 61
- Biologiczne metody utrwalania żywności – s. 63
- Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności – s. 64
- Mieszane metody utrwalania żywności – s. 65
- Homogenizacja żywności – s. 65
SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI – s. 66
- Nadzór wewnętrzny nad bezpieczeństwem żywności – s. 66
- System GAP (Dobra Praktyka Rolnicza) – s. 68
- System GHP (Dobra praktyka higieniczna) – s. 69
- System GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) – s. 73
- System HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli) – s. 77
- Nadzór zewnętrzny nad produkcją żywności – s. 79
- Audyty zewnętrzne – s. 80
- Kontrole państwowe – s. 81
SYSTEMY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI – s. 83
- Bezpieczeństwo a systemy jakości żywności – s. 84
- System QACP (System Punktów Kontrolnych Zagwarantowania Jakości) – s. 84
- System jakości ISO 9000 – 9004 – s. 85
- System TQM (Kompleksowe Zarządzanie Jakością) – s. 90
- Chronione systemy jakości – s. 98
- Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) – s. 100
- Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) – s. 101
- Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – s. 102
- Polskie systemy jakości – s. 103
- Kontrola jakości – s. 105
- Audyty zewnętrzne – s. 105
- Kontrole państwowe – s. 106
TRANSPORT ŻYWNOŚCI SZYBKO PSUJĄCEJ SIĘ – s. 111
- Podstawa prawna – s. 111
- Konwencja ATP – s. 112
- Przewozy żywności w kontrolowanej temperaturze – s. 113
- Wymagania dotyczące pojazdów – s. 115
- Rodzaje pojazdów do przewozu żywności – s. 115
- Urządzenia zapewniające wymaganą temperaturę w pojazdach – s. 120
- Kontrole okresowe pojazdów – s. 126
- Obowiązki przewoźnika – s. 127
- Obowiązki kierowcy – s. 129
- Organizacja transportu żywności – s. 129
- Przygotowanie pojazdu – s. 130
- Opakowania transportowe żywności – s. 131
- Załadunek żywności – s. 131
- Przewóz żywności – s. 132
- Rozładunek pojazdu i zakończenie zadania przewozowego – s. 134
- Podsumowanie obowiązków kierowcy i przewoźnika w przewozie – s. 134
- Dezynfekcja pojazdu – s. 136
- Kontrole stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego – s. 140
ZASADY PRZEWOZU WYBRANYCH RODZAJÓW ŻYWNOŚCI – s. 141
- Przewozy w opakowaniach jednostkowych i zbiorczych – s. 141
- Przewozy luzem żywności sypkiej i suchej – s. 142
- Przewozy pieczywa – s. 142
- Przewozy mleka i produktów mlecznych – s. 143
- Przewozy mięsa surowego – s. 143
- Przewozy wyrobów garmażeryjnych – s. 145
- Przewóz koncentratów spożywczych – s. 145
- Przewozy napojów – s. 146
- Przewozy ryb – s. 146
- Przewozy jaj – s. 148
- Przewozy owoców i warzyw – s. 148
PRAWIDŁOWY ZAŁADUNEK ŻYWNOŚCI W TRANSPORCIE – s. 151
- Rozmieszczanie i mocowanie ładunków stałych w pojeździe – s. 151
- Odpowiedzialność uczestników przewozu za załadunek pojazdu – s. 151
- Ograniczenia w ładowaniu pojazdów – s. 152
- Środek ciężkości ładunku i plan ładowania – s. 154
- Sposoby mocowania ładunków – s. 157
- Zasady bezpiecznego transportu ładunków płynnych cysternami – s. 160
- Zasady bezpiecznego transportu ładunków wiszących – s. 162
DOKUMENTACJA PRZEWOZOWA – s. 163
BIBLIOGRAFIA – s. 165