Darmowa dostawa od 349 PLN!

Książka Przewozy artykułów żywnościowych

Symbol: 288C-38934

"Przewozy Artykułów Żywnościowych" to praktyczny przewodnik dla osób zajmujących się transportem żywności. Książka zawiera szczegółowe informacje o przepisach prawnych, systemach bezpieczeństwa, technologiach utrwalania żywności oraz zasadach załadunku i mocowania ładunków. Omawia również transport artykułów szybko psujących się i szczególne wymagania dla różnych rodzajów żywności. Niezbędna lektura dla logistyków, przewoźników i kierowców.

Dostępność: Duża dostępność
49.00
szt.
Zamówienie telefoniczne: 797 275 264 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: zamów do 14:00 wyślemy dzisiaj! (pon-pt)
Cena przesyłki:
12.49
  • Paczkomat InPost 12.49
  • Orlen Paczka 13.49
  • Kurier Inpost 15.99
  • Kurier Pocztex 15.99
  • Poczta Polska punkt odbioru 15.99
  • Kurier InPost pobranie 18.99
  • Kurier Pocztex pobranie 19.49
Więcej o produkcie
Liczba stron:
168
Rok wydania:
2022
Oprawa:
Miękka
Format:
B5
ISBN:
9788396191175

Przewozy Artykułów Żywnościowych

Książka "Przewozy Artykułów Żywnościowych" to kompleksowe kompendium wiedzy dla wszystkich zajmujących się transportem żywności. Publikacja omawia przepisy, normy i dokumentację wymaganą w przewozie żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń i systemów bezpieczeństwa.

Zawiera szczegółowe informacje dotyczące technologii produkcji i utrwalania żywności oraz zasad załadunku i mocowania opakowań w pojazdach transportowych. Porusza również istotne kwestie związane z przewozem żywności szybko psującej się zgodnie z międzynarodowymi regulacjami.

W spisie treści znajdziesz m.in.:

  • Definicje prawne i normy dotyczące żywności.

  • Technologie utrwalania żywności i ich zastosowanie.

  • Systemy bezpieczeństwa i jakości w produkcji oraz transporcie żywności (HACCP, ISO 9000, TQM).

  • Zasady transportu żywności szybko psującej się, wymagania dla pojazdów, obowiązki kierowcy i przewoźnika.

  • Szczegółowe zasady przewozu różnych rodzajów żywności (mleko, mięso, ryby, owoce i warzywa).

  • Prawidłowy załadunek żywności oraz dokumentację przewozową.

Ta publikacja to nieocenione źródło wiedzy dla logistyków, przewoźników, kierowców oraz każdego, kto chce realizować transport żywności w sposób bezpieczny, zgodny z prawem i najwyższymi standardami jakości.

Parametry:
Liczba stron:
168
Rok wydania:
2022
Oprawa:
Miękka
Format:
B5

Spis treści

INFORMACJE WSTĘPNE – s. 7

  1. Co to jest żywność? – s. 7
  2. Znaczenie żywności – s. 7
  3. Podstawa prawna – s. 8
  4. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002- s. 8
  5. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004- s. 11
  6. Rozporządzenie (WE) nr 853/2004- s. 12
  7. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia- s. 14
  8. Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego- s. 15
  9. Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius)- s. 16
  10. Definicje – s. 18

ZAGROŻENIA DLA ŻYWNOŚCI – s. 20

  1. Zagrożenia fizyczne – s. 20
  2. Zagrożenia chemiczne – s. 21
  3. Zagrożenia biologiczne – s. 22
  4. Zagrożenia genetyczne – s. 25

TECHNOLOGIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI – s. 26

  1. Żywność konwencjonalna – s. 26
  2. Regionalna żywność tradycyjna – s. 27
  3. Żywność ekologiczna – s. 28
  4. Nowa żywność – s. 33
  5. Żywność z krajów pozaunijnych (z krajów trzecich) – s. 34
  6. Żywność modyfikowana genetycznie (transgeniczna) – s. 35
  7. Żywność z klonowania zwierząt – s. 40
  8. Substytuty mięsa – s. 41
  9. Żywność z komórek lub hodowli tkanek zwierząt, roślin, mikroorganizmów, alg i grzybów (żywność in vitro) – s. 42
  10. Mięso in vitro – s. 42
  11. Rośliny in vitro – s. 43
  12. Białka z pojedynczych komórek – s. 44
  13. Hydroponiczna uprawa roślin – s. 45
  14. Żywność dedykowana – s. 46
  15. Żywność funkcjonalna – s. 46
  16. Żywność wygodna – s. 48
  17. Dietetyczne środki spożywcze – s. 49

TECHNOLOGIE UTRWALANIA ŻYWNOŚCI – s. 50

  1. Fizyczne metody utrwalania żywności – s. 52
  2. Utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur – s. 52
  3. Utrwalanie żywności za pomocą wysokich temperatur – s. 55
  4. Utrwalanie żywności za pomocą jej odwodnienia – s. 57
  5. Osm aktywne metody utrwalania żywności – s. 60
  6. Chemiczne metody utrwalania żywności – s. 61
  7. Biologiczne metody utrwalania żywności – s. 63
  8. Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności – s. 64
  9. Mieszane metody utrwalania żywności – s. 65
  10. Homogenizacja żywności – s. 65

SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI – s. 66

  1. Nadzór wewnętrzny nad bezpieczeństwem żywności – s. 66
  2. System GAP (Dobra Praktyka Rolnicza) – s. 68
  3. System GHP (Dobra praktyka higieniczna) – s. 69
  4. System GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) – s. 73
  5. System HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli) – s. 77
  6. Nadzór zewnętrzny nad produkcją żywności – s. 79
  7. Audyty zewnętrzne – s. 80
  8. Kontrole państwowe – s. 81

SYSTEMY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI – s. 83

  1. Bezpieczeństwo a systemy jakości żywności – s. 84
  2. System QACP   (System Punktów Kontrolnych Zagwarantowania Jakości) – s. 84
  3. System jakości ISO 9000 – 9004 – s. 85
  4. System TQM (Kompleksowe Zarządzanie Jakością) – s. 90
  5. Chronione systemy jakości – s. 98
  6. Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) – s. 100
  7. Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) – s. 101
  8. Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – s. 102
  9. Polskie systemy jakości – s. 103
  10. Kontrola jakości – s. 105
  11. Audyty zewnętrzne – s. 105
  12. Kontrole państwowe – s. 106

TRANSPORT ŻYWNOŚCI SZYBKO PSUJĄCEJ SIĘ – s. 111

  1. Podstawa prawna – s. 111
  2. Konwencja ATP – s. 112
  3. Przewozy żywności w kontrolowanej temperaturze – s. 113
  4. Wymagania dotyczące pojazdów – s. 115
  5. Rodzaje pojazdów do przewozu żywności – s. 115
  6. Urządzenia zapewniające wymaganą temperaturę w pojazdach – s. 120
  7. Kontrole okresowe pojazdów – s. 126
  8. Obowiązki przewoźnika – s. 127
  9. Obowiązki kierowcy – s. 129
  10. Organizacja transportu żywności – s. 129
  11. Przygotowanie pojazdu – s. 130
  12. Opakowania transportowe żywności – s. 131
  13. Załadunek żywności – s. 131
  14. Przewóz żywności – s. 132
  15. Rozładunek pojazdu i zakończenie zadania przewozowego – s. 134
  16. Podsumowanie obowiązków kierowcy i przewoźnika w przewozie – s. 134
  17. Dezynfekcja pojazdu – s. 136
  18. Kontrole stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego – s. 140

ZASADY PRZEWOZU WYBRANYCH RODZAJÓW ŻYWNOŚCI – s. 141

  1. Przewozy w opakowaniach jednostkowych i zbiorczych – s. 141
  2. Przewozy luzem żywności sypkiej i suchej – s. 142
  3. Przewozy pieczywa – s. 142
  4. Przewozy mleka i produktów mlecznych – s. 143
  5. Przewozy mięsa surowego – s. 143
  6. Przewozy wyrobów garmażeryjnych – s. 145
  7. Przewóz koncentratów spożywczych – s. 145
  8. Przewozy napojów – s. 146
  9. Przewozy ryb – s. 146
  10. Przewozy jaj – s. 148
  11. Przewozy owoców i warzyw – s. 148

PRAWIDŁOWY ZAŁADUNEK ŻYWNOŚCI W TRANSPORCIE – s. 151

  1. Rozmieszczanie i mocowanie ładunków stałych w pojeździe – s. 151
  2. Odpowiedzialność uczestników przewozu za załadunek pojazdu – s. 151
  3. Ograniczenia w ładowaniu pojazdów – s. 152
  4. Środek ciężkości ładunku i plan ładowania – s. 154
  5. Sposoby mocowania ładunków – s. 157
  6. Zasady bezpiecznego transportu ładunków płynnych  cysternami – s. 160
  7. Zasady bezpiecznego transportu ładunków wiszących – s. 162

DOKUMENTACJA PRZEWOZOWA – s. 163
BIBLIOGRAFIA – s. 165

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie:

Sklep zamknięty

🔧 


Przepraszamy za niedogodności.
Aktualnie prowadzimy prace serwisowe, aby ulepszyć działanie naszej strony.


Do tego czasu zapraszamy do kontaktu mailowego bądź telefonicznego:


+48 797 275 264



Wrócimy wkrótce – dziękujemy za cierpliwość!